5 tipů na přípravu kávy ve filtru

Sepsali jsme pro vás několik tipů, které vám pomohou s přípravou kávy ve filtru. Připravte si svůj oblíbený hrnek, konvici na vodu, balení kávy Drip it a pusťte se do toho.

Voda je základ

Kvalita, teplota a množství vody mají zásadní vliv na to, jak bude vaše káva chutnat. Kvalitě se budeme věnovat v dalším článku, vy můžete ovlivnit zejména teplotu a množství.

  • Z jednoho filtru (10 g) si připravíte 150 - 200 ml. My doporučujeme 175 ml.
  • Ohřejte vodu na 92 - 94 °C.

Pokud máte k dispozici konvici s nastavením a udržováním teploty, nastavte tuto hodnotu rovnou. Nemáte? Nevadí. Nechte vodu po dosažení varu minutu odstát. Nepoužívejte vroucí vodu. Kávu byste spálili a ta by nepříjemně zhořkla.

Příprava

Zatřeste filtrem

Chytněte filtr s kávou za ouška a párkrát s ním zatřeste. Nakypříte tím kávu ve filtru a voda jím bude rovnoměrně protékat.

Utrhněte horní část filtru před nasazením na hrnek

Jde to mnohem snáze, než na hrnku. Navíc zabráníte tomu, aby se filtr roztrhl tam, kde nechcete.

Nasaďte filtr s kávou na hrnek

Nalévejte vodu do filtru postupně

  • Nalijte vodu do poloviny filtru a počkejte, až zcela překape.
  • Poté nalijte vodu až po okraj filtru.
  • Jakmile hladina klesne do poloviny, doplňte vodu po okraj.
  • Zopakujte ještě jednou.

Právě v tuto chvíli máte v hrnku 175 ml kávy.

Když se část filtru ponoří pod hladinu

Nic se neděje. Chytněte filtr za ouška a nadzvedněte ho nad hladinu. Po chvíli káva proteče filtrem a máte hotovo.

Dobrou chuť